19 februari 2015

Van Ziggo naar Caiway via glasvezel of naar KPN via koperdraadjes?

In Twente moeten de meeste mensen een andere provider voor internet en TV zoeken omdat Cogas, de eigenaar van de kabels, het contract met de provider Ziggo opgezegd heeft, zie dit bericht in Tubantia 

Ook ik baal ervan dat ik moet stoppen met Ziggo, want ik ben een tevreden Ziggo klant met een All-In-One+ abonnement die mij een internet gemeten internet snelheid van 90,21 Mbps download en 6,34 Mbps upload geeft.

Ik vind het stom van Ziggo dat ze er niet voor zorgt dat zij hier hun diensten niet kunnen blijven geven via de COAX en/of glasvezelkabel.

Maar ondanks alle protesten op Facebook en Twitter, zie ik niets gebeuren om dit tegen te houden. Dus ik denk dat je realistisch moet zijn en ervan uitgegaan moet worden dat Ziggo verdwijnt en dat op de glasvezelkabel voorlopig alleen Caiway komt. 

Volgens het laatste nieuws komt ook Fiber.nl op de kabel en dat zag er zo goed uit dat ik die als nieuwe provider gekozen had. Echter later bleek dat er een aantal nadelen zitten in eenn Fiber.nl abonnement:

In de handleiding of op de website geven ze niet aan dat er in Twente geen signaal uit de Coax aansluiting op het glasvezel modem komt. Dat heeft tot gevolg dat U voor elke TV een settop box nodig heeft die via een UTP kabel aangesloten moet worden, Uw huidige coax kabel die naar de TV gaat moet U dus vervangen. Als U nu radio's op de kabel heeft aangesloten, zal dat met Fiber.nl niet meer werken, U moet daarvoor een andere oplossing verzinnen.

Via de mail gaf Fiber.nl mij het volgend antwoord op mijn vragen:


Fiber.nl gebruikt een een Fritzbox! 7360 als WIFI.

De aansluiting van de verschillende diensten zal als volgt verlopen.
Er zal op 1 poort internet worden geboden. Indien u op meerdere pc`s bekabeld internet of draadloos internet wilt gaan gebruiken dient u op deze poort een router aan te sluiten.

Op een andere poort zal IPTV worden geleverd. Indien u gebruik maakt van meerdere Settopboxen dient u deze te verbinden met een Switch op deze poort.

De overige poorten op de wifi router zijn buiten gebruik.

Indien u analoge radio wilt blijven gebruiken dient u bij een andere provider een abonnement af te sluiten voor de COAX aansluiting.

Digitale radio bieden via de Settopbox.

Zondag sprak ik met een technische man van Fiber in the Shamrock in Almelo. Die vertelde mij dat er inderdaad maar één internet poort op de glasvezel modem zit, maar daar kan je niet direct de PC op aansluiten Aan die poort moet de Fritzbox router/WIFI komen die weer 4 poorten heeft. Op een van die poorten sluit je de PC aan, waarna er nog 3 poorten over zijn voor andere toepassingen. Dus ook al zou je geen WIFI willen, je hebt altijd die Fritzbox nodig. Je kunt het aantal poorten uitbreiden met een eigen router/WIFI die je dan ook wat verder weg kan zetten om een beter bereik te krijgen. Voorwaarde is wel dat die 2de router/WIFI in "Access point mode"gezet wordt.  Hij vertelde ook dat Fiber voor het eerst in Twente een eigen TV signaal gaan aanbieden (in de restr van het land geven ze het KPN signaal door aan hun klanten). Ze zijn nog volop aan het testen hoe dat moet met de Cogas  glasvezel kabel.

Bij Fiber krijg ik dus geen signaal voor mijn radio's en ik moet naar al mijn TV's de coax kabels vervangen door UTP kabels met settop box. Dit was voor mij de reden om mijn aanmelding bij Fiber in te trekken (je krijgt 14 dagen bedenktijd). De afmelding is ook direct netjes bevestigd.


U kunt een duidelijke uitleg krijgen van Fiber op YouTube.

Als je niet in zee wil gaan met Caiway of Fiber en je gebruikt internet alleen maar om af en toe iets te mailen, wat te Googelen en je belasting in te vullen, dan kan je natuurlijk overstappen naar telefoon maatschappijen KPN of Tele2 etc. Maar dan moet je je wel realiseren dat je internet snelheid via die ouderwetse koperdraadjes altijd onder de 50 Mbps zal liggen.

Nogmaals voor veel mensen is dat geen probleem en is dat mogelijk de goedkoopste oplossing, maar ik onderhoud websites en upload mijn foto's en software programma's. Bovendien heb ik een smart TV die op internet aangesloten is zodat ik bijvoorbeeld via internet gemiste uitzendingen kan terugkijken.

Ik heb dus een hoge internet snelheid nodig en daarom is Caiway of Fiber.nl de enigste bruikbare oplossing en zal ik dus wel overstappen naar naar Caiway. Maar naast de boven besproken problemen met Fiber.nl zijn er wel nog wat valkuilen voor Caiway:

Als je naar de Caiway website zoekt, kom je bijna automatisch op pagina  https://www.twentestaptover.nl/site/ terecht. Dan zie je rechtsonder een aantrekkelijke aanbieding staan en daar klik je dan natuurlijk op. Je komt dan op pagina https://www.twentestaptover.nl/site/nl/persoonlijkaanbod en daar wordt als beste koop aangegeven het “Allies-in-1-HD-plus” pakket voor 54,95 Euro per maand (na een jaar wat korting gehad te hebben). Dit komt overeen met mijn huidige Ziggo All-In-One+ abonnement. Echter nergens op deze pagina staat aangegeven dat dit eigenlijk bestemd is voor mensen die (nog) geen glasvezelkabel hebben. Dus ook al komt bij U inmiddels de glasvezelkabel in Uw huis, hij wordt in dit kabel abonnement niet gebruikt.

Zoek je namelijk wat verder op die site dan zie je dat er een veel aantrekkelijker aanbod staat op pagina https://www.caiway.nl/site/nl/pakketten Daar staat een Alles-in-1 Glas G100 pakket dat goedkoper is, 42,50 Euro per maand en een hogere snelheid heeft, 100Mbps up en 100 Mbps down als het bovengenoemde “Alles-in-1-HD-plus” pakket voor 54,95 Euro per maand. Maar je kunt hier alleen gebruik van maken als je al glasvezel in huis hebt. 

Het enige essentiële verschil schijnt te zijn 'Onbeperkt bellen' dat goedkoper is, althans dat heeft men mij verteld in de Caiway winkel in Almelo. Er zijn nog een verschillen:
Bij  “Alles-in-1-HD-plus” zou de modem gratis zijn en volgens de website niet bij "Alles-in-1 Glas G100". Echter bestel je het laatste pakket in de winkel, dan is ook daar het modem gratis.
De Alles-in-1 Glas pakketten zijn pas na een jaar opzegbaar en de monteur is niet gratis. Ook zijn de kortingen in het eerste jaar veel kleiner dan bij de Alles-in-1 HD pakketten.

Als je een hoge internet snelheid hebt, kun je gratis bellen via Skype en/of Facebook en andere kanalen. Dus als je je familie en vrienden uitlegt hoe ze dat moeten doen, dan betaal je voor de meeste gesprekken niets.

Nog goedkoper is het om een Alles-in-een pakket zonder bellen te nemen en dan voor het bellen een nieuw telefoon nummer bij Skype aan te vragen en een Philips Skype telefoon aan te schaffen. 

Op18 februari ben ik  met succes van Ziggo overgestapt naar een 200/200 Mbps Alles-in-1 Glas pakket van Caiway. Ik heb het zonder problemen zelf geïnstalleerd er werd een duidelijke handleiding bijgeleverd.

De snelheid was boven verwachting: op mij PC, die via een draad met de Sitecom N300 router verbonden is haal ik een download en upload snelheid van 213 Mbps, gemeten met de OOKLA speedtest
De Wifi-router geeft overal voldoende signaal in mijn huis en met mijn iPad haal ik een  download snelheid van 69 Mbps  en een upload snelheid van  49 Mbps,  gemeten met de OOKLA Speedtest App 

Alle TV's gaven een prima beeld, zonder dat ik iets aan de bestaande bekabeling gewijzigd had. Het CL+ CAM module en de HUMAX set-up box die ik ook bij Ziggo gebruikte, bleven functioneren, de smartcards heb ik verwijderd en de nieuwe meegeleverde HUMAX set-up box heb ik (nog) niet gebruikt.

Ook de telefoon werkt direct na de installatie, maar als negatief punt moet daar wel vermeld worden dat ik niet direct gebeld kon worden via mijn oude nummer: volgens een brief die ik van Caiway ontving kan het overzetten van mijn oude nummer een aantal weken in beslag nemen. Ik heb wel tijdelijk een ander nummer gekregen.


4 opmerkingen:

fmaj zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
André Wolff zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
fmaj zei

Verhaal van de poorten is na 2 chats met Fiber iets genuanceerd: TV komt op poort 4 (geen Gigabit poort), de rest is beschikbaar (al zal op poort 1 waarschijnlijk wel het glasmodem aangesloten moeten worden). Voor meer PC's en/of TV's is dus een switch nodig.
Een mogelijk is natuurlijk ook Fiber zonder TV te nemen met daarnaast gewoon de kabel van Caiway. Is wel iets duurder...

André Wolff zei

Fiber stuurde mij een mail, zie boven, waarin aangegeven is dat er nog minder poorten gebvruikt kunnen worden!