,
Het is vandaag een jaar geleden dat de firma E2-Energie bij mij 12 zonnepanelen op mijn dak gezet heeft, tijd dus om de balans op te maken.
Voor zonnepaneel bezitters was het een goed jaar, zoals je op bovenstaande grafiek kan zien: de grijze balken stellen de verwachte opbrengst voor en de blauwe balken zijn de werkelijke opbrengsten. Dit is een kopie van de status van mijn panelen, zoals die op internet te volgen is op de Sunnyportal site van SMA.
De opbrengst vanaf de installatie was op 1-11-2014 2833 kWh, wat hoger was dan de voorspelde opbrengst van 2610 kWh van mijn 3000 Wp panelen. Dit komt mede omdat we dit jaar 7.5% meer zon gehad hebben als normaal. De opbrengst in de periode 1-11-2014 tot 1-11-2015 was 2902 kWh en 1-11-2016 tot 1-11-2017 was 2668 kWh
Ik heb een slimme elektriciteitsmeter die aangeeft dat ik 2161 kWh teruggeleverd heb aan het net, terwijl ik 1417 kWh afgenomen heb van het net. Het verschil tussen de opgewekte energie en de teruggeleverd energie is 673 kWh, dat is dus de stroom die ik tijdens de opwekking direct verbruikt heb en die dus niet door de meter ging.
Mijn totale verbruik is dus 1417+673= 2089, wat ongeveer overeenkomt met mijn verbruik in de voorgaande jaren. Dat is redelijk laag omdat ik alleen LED-, spaar- en TL-lampen gebruik.
Als ik geen panelen had dan zou ik 2089x0,223= 465,84 Euro moeten betalen. In die 22,3 cent per kWh zitten de kosten voor opwekking, de energiebelasting en de btw. De meter kosten en de transportkosten heb ik niet meegerekend, want die zijn onafhankelijk van het gebruik.
Voor de stroom die ik aan het net terug lever, krijg ik ook 22,3 cent per kWh terug.
Met panelen betaal ik dus 1471x0,223 = 330,16 en ontvang ik 2161x0,223= 481,90 dus netto krijg ik 151,74 Euro terug. Dat geeft het 2 maandelijkse overzicht dat ik van Electrabel ontvang ook aan:
De nota's en overzichten van mijn leverancier Electrabel zijn zeer onoverzichtelijk, daarom had ik in een eerdere versie van die bericht een veel te laag rendement berekend en moet U in bovenstaand overzicht het woord nacht vervangen door weekend.
De opbrengst van mijn panelen is dus 2833x0,223 = 631,76 Euro.
Ik heb voor die 12 panelen met omvormer 5342 Euro betaald, maar omdat ik de btw teruggekregen heb, is de netto investering 4554 Euro. Mijn rendement op die investering is dus in het eerste jaar 13,8%.
Als ik dat bedrag op een Roparco spaarrekening had gezet, dan zou het 1,3% opgeleverd hebben. Had ik er een jaar geleden een mandje AEX aandelen mee gekocht, dan had dat vandaag 5% winst opgeleverd, maar 14 dagen terug 1% verlies.
De terug verdien tijd is dus 7,2 jaar en ik heb op de zonnepanelen een vermogensgarantie voor 25 jaar dus over 7 jaar heb ik elk jaar pure winst!
Het rendement van mijn zonnepanelen is hoog omdat ze bij mij pal op het zuiden liggen onder een hoek van 30 graden, wat ongeveer de meest rendabele opstelling is in Nederland.
Een slimme meter is geheel digitaal en geeft apart aan hoeveel stroom er opgenomen is van het net en hoeveel er stroom er vanaf de zonnepanelen aan het net geleverd is. Je kunt je verbruik op internet volgen op de slimmemeterportal.nl site:
De donkere balken geven de terug geleverde stroom aan en de lichtere balken geven het uit het net opgenomen stroom aan. Je ziet ook hier dat ik meer stroom aan het net lever dan ik dat ik uit het net verbruik.
Conclusie: als je wat spaargeld hebt, dan moet je dat direct in zonnepanelen investeren, dat is het beste rendement voor je geld. Dat is ook te lezen in het NRC artikel 'Iedereen wil gratis energie' van 25 oktober.
En als je het niet voor het geld doet, doe het dan voor het milieu: ik
heb met mijn installatie in het afgelopen jaar 1,9 Ton CO2 bespaard!
De vergelijking van de jaren 2014(blauw) met 2015(groen) en de prognose(grijs):
3 opmerkingen:
Hi,
Interessant om te zien dat je juist meer opwekt dan van te voren is berekend. Mijn gevoel was altijd dat het aantal kwh dat je opwekt vaak wat te optimistisch zijn voorgeschoteld.
Een paar punten van kritiek. Je rekent met een kwh-prijs van 23 cent. Als je een beetje shopt is 17-19 cent geen enkel probleem, dus lijkt het me eerlijker om daarmee te rekenen.
Ook vergelijk je het rendement met aandelen of spaarrekeningen. Het grote verschil met die beleggingen is dat je inleg van vermogen niet in waarde daalt. Je gaat er dan wel gemakshalve aan voorbij dat je zonnepanelen die je hebt zelf flink in waarde dalen. Die schrijven hard af, omdat nieuw panelen flink in prijs dalen en rendement hoger wordt.
hallo
Heel interessant artikel. Ik had echter een vraagje: is er voor de installatie van de zonnepanelen een grondig rendementsonderzoek gebeurd? Heeft de installateur dat grondig aangepakt? Wij zouden ook heel erg graag zonnepanelen plaats en op termijn volledig of quasi volledig energieneutraal wonen. En zonnepanelen zijn een eerste en zeer grote stap.
Groeten,
Axel
Een reactie posten