12 juli 2019

Nieuwe versie 5.0 van mijn programma EffectenBeheer


De dagelijkse of wekelijkse koersen die het programma EffectenBeheer nodig heeft om de rendementen te berekenen werden tot nu toe steeds via het programma BeursKoersen aangeleverd. Beide programma's zijn bijna 15 jaar oud, maar zijn door updates steeds actueel gehouden.

Echter in BeursKoersen wordt een WebBrowser component gebruikt die door Microsoft niet meer onderhouden wordt. Die WebBrowser is gebaseerd op de Internet Explorer versie 8 wat tot gevolg heeft dat moderne sites die gebruik maken van html5 en CSS3 er niet goed uitzien in die WebBrowser en de input om bijvoorbeeld in te loggen niet goed verwerkt wordt. Om die reden zijn in de loop der tijd diverse sites verwijderd uit BeursKoersen: MSN, DFT, Yahoo, Robeco en MorningStar.

Momenteel kan er op veel PC's niet meer ingelogd worden voor de EuroInvestor watchlist. Dus alleen de iEX watchlist en de Binck Favorieten kunnen nog gebruikt worden om koersen op te halen, waarbij de iEX watchlist pagina vervormd wordt.

Ik heb daarom naar andere bronnen gezocht om de laatste koersen in EffectenBeheer te importeren. Dat is in de nieuwe EffectenBeheer versie aardig gelukt:
  1. Dagelijkse koersen kunnen nu geïmporteerd worden in de EffectenBeheer database via een xls-file die van de EURONEXT site gedownload wordt. Zie hier voor meer details.
  2. Op soortgelijke wijze kunt U nu de slotkoersen van de Yahoo site ophalen in een csv-file via een watchlist van aandelen waarin U geïnteresseerd bent. Zie hier voor meer details.
  3. De koersen van de iEX watchlist kunt U importeren door die website als lokale html-file op te slaan en daarna in te lezen in EffectenBeheer. Zie hier voor meer details.
  4. Op dezelfde wijze kunt U koersen van Beleggingsfonsen en ETF's ophalen uit Uw Morningstar portefeuille. Zie hier voor meer details 
  5. U kunt de koersen ophalen met het QuoteStocker programma, waarvoor U wel een licentie moet kopen. Zie hier voor details.
  6. De Favorieten koersen en de Portefeuille van de Binck bank website kunnen nu direct geïmporteerd worden: Zie hier voor meer details.
  7. Het is nu mogelijk om de dagelijkse koersen via een EuroInvestor watchlist te importeren zonder het programma BeursKoersen te gebruiken, Zie hier voor meer details.
Met uitzondering van de Yahoo site, kan de file Effecten.txt nu ook in EffectenBeheer gebruikt worden om de aandeel- of fondsnaam die op een website staat te vertalen naar de naam die U in EffectenBeheer gebruikt.

Andere wijzigingen in versie 5:

Omdat het BeursKoersen programma nu in feite niet meer nodig is, wordt file effecten.txt ook met het programma EffectenBeheer meegeleverd en is het mogelijk om die file te bekijken en te wijzigen in het programma.

In versie 5 zijn enige teksten gewijzigd, zodat de tekst op de knoppen boven de tabellen en de grafiek aangeven wat er gebeurt als op de knop gedrukt wordt.

Het 'Bestand'menu is uitgebreid met een item 'Comprimeer database ...'.

Meer details kunt U vinden in de on-line help file, deze helpfile is vanuit het programma ook toegankelijk en wordt daarom niet meer geïnstalleerd op Uw PC.

Het programma EffectenBeheer kunt U installeren vanaf mijn Software Download pagina.
Bestaande gebruikers kunnen het programma automatisch updaten als het programma gestart wordt met een on-line internet verbinding.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Andre,

Ik heb al enkele mails gestuurd naar het mailadres: 'wolffsoftware@hotmail.com' maar ik heb de indruk dat ze niet gelezen worden. Ik krijg wel een verzendbevestigign maar geen leesbevestiging. Ik stuur mijn mail vanaf het mailadres: gpvangils@gevege.nl en vanaf mijn google account gpvgils@gmail.com.

Zou jij willen reageren en aangeven wat er fout gaat.

Mvrgrt,
Gerard van Gils

André Wolff zei

Uw laatste mail die ik van U gezien heb was van 14 juli en ik heb die mail 15 juli beantwoord.

Umag ook een mail stuten naar mijn normale email adres, via de link op https://www.andrewolff.nl/


Groeten,

André Wolff