05 juli 2014

Nieuwe versie 4.3.2 van mijn programma EffectenBeheer

In deze versie is de aandelen splitsing uitgebreid. Bij een normale aandelen splitsing wordt er met gehele getallen gewerkt, b.v. één aandeel wordt vervangen door twee nieuwe aandelen, waardoor de koers gehalveerd wordt (zodat het aandeel koopwaardiger is voor een groter publiek).

Maar het wordt soms ook gebruikt voor financiële constructies, waarbij niet zulke eenvoudige getallen gebruikt worden. Recentelijk is dat gedaan met AHOLD, waarbij 13 aandelen omgeruild werden in 12 nieuwe aandelen. Dan wordt het oude aantal aandelen vermenigvuldigd met 12/13 en krijgt U te maken met fracties van aandelen. Eerder is dat met ASML gebeurt.

Heeft U AHOLD in Uw portefeuille en heeft U bovenstaande splitsing in het programma Effectenbeheer uitgevoerd, dan is het aantal aandelen in EffectenBeheer waarschijnlijk iets groter dan Uw bank aangeeft, bij mij zag dat er zo uit:Dat klopt natuurlijk niet want U kunt alleen maar een geheel aantal aandelen hebben. Daarom is de aandelen splitsing functie als volgt aangepast.

Na een aandelen splitsing wordt er automatisch een transactie van het type 'Verkoop' gemaakt, waarin de splitsingsdatum staat en de waarde van de mogelijke rest fractie, zodat het totaal aantal aandelen na de splitsing weer een geheel getal is (soms met afronding). Als beschrijving wordt er de tekst "Aandelen splitsing 1:2" ingezet, waarbij het laatste getal afhankelijk is van de ingegeven aantallen voor en na de splitsing. Zo een transactie ziet er zo uit:Als het goed is, moet Uw bank het aangegeven bedrag uitbetaald hebben. U ziet nu dat de aantallen voor de splitsing mogelijk gebroken getallen zijn geworden. Bij een normale splitsing van bijvoorbeeld 1 naar 2 aandelen blijven dat gehele getallen, maar bij kunstmatige splitsingen zoals we in april 2014 bij AHOLD zagen (13:12), zien we fracties. U kunt deze automatisch transactie ook wijzigen of verwijderen, maar daardoor wordt de splitsing niet ongedaan! U moet echter niet het woord "splitsing" uit de beschrijving halen!

Het totaal aantal aantal aandelen na splitsing is nu een geheel getal:
U kunt achteraf via een truc deze transactie invoeren: Maak een nieuwe aankoop transactie van 1 aandeel en zet in de omschrijving het woord 'splitsing' en druk op de OK knop. Open dan de transactie opnieuw en vervang het aantal 1 door de fractie die van Uw aantal aandelen AHOLD dat in EffectenBeheer staat, dus 0,6932 in mijn voorbeeld. Geef een koers op, die ongeveer het bedrag oplevert dat Uw bank uitbetaald heeft. Daarna zult U zien dat U weer een geheel aantal aandelen AHOLD heeft.

Meer details kunt U vinden in de on-line help file.

U kunt het programma installeren vanaf mijn Software Download pagina.

Geen opmerkingen: